8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Niğde Türk Ocakları şubesinin Dünya kadınlar günü hasebiyle "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Kadın Hakları" başlıklı ocakbaşı sohbeti Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Melek Körükçü'nün sunumuyla  8 Mart 2024 Cuma günü gerçekleşti.
Sohbet öncesi sayın Melek Körükçü'nün kızı Türk Ocaklılara kısa bir gitar dinletisi sundu.

Sunumuna kadın haklarının Türkiye'deki tarihinden bahsederek başlayan Körükçü Atatürk'ün 31 Ocak 1923'te İzmir'de söylediği:
"Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal
ve kusurun sonucudur."  sözünü aktardı.

Günümüzde cinsiyet eşitliği denilince akla çok farklı ve meselenin özünden uzak kavramların geldiğini bu sebeple de konunun hem artı hem eksi istikamette yer değiştirerek ilerlediğini oysa kadınların ve erkeklerin haklarının, sorumluluklarının, fırsatlarının cinsiyet kimliğine göre belirlenmemesi gerektiğini söyleyen Körükçü tarihsel süreçten süzülerek gelen "mutfak işleri kadınındır, kadın güçsüzdür, saçı uzun aklı kısadır." gibi sözlerle yaygınlaşan basmakalıp cinsiyet rollerinde haksızlık olduğunu söyledi. Günümüz Türkiyesinde artık kadınların hem geçmiş zamana hem de dünyanın birçok ülkesine göre daha iyi bir noktada olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Melek Körükçü bunun toplumsal farkındalıkla çözüme ulaşacağının altını çizdi. Sohbetin sonunda şube başkanı Turgay Düğen'in İstanbul'un işgal altında olduğu yıllarda Türk ocakları tarafından düzenlenen Sultanahmet mitinginde konuşmacının Halide Edip Adıvar gibi devrin önemli bir kadınının olması ve miting alanını dolduran binlerce kadın sayesinde Kurtuluş mücadelesine ciddi destek sağlandığını ve aynı ruhla bugün de kadınların bu memleketin daima önemli bir dayanağı olduğunu söyledikten sonra Melek Körükçü'ye plaket sunmasıyla bu haftaki ocakbaşı sohbeti son buldu.